Η μέθοδος θεραπευτικής μάλαξης «Τουινά» 推拿 ανήκει στην γκάμα θεραπευτικών μεθόδων της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Προέρχεται από την παλαιότερη κινεζική μέθοδο μάλαξης «Άνμο» 按摩 η οποία μεταλαμπαδεύτηκε στην Ιαπωνία κατά τον 13ο αι. και από την οποία μεταγενέστερα τον 19ο αι. εξελίχθηκε η Ιαπωνική μέθοδος δακτυλοπίεσης του «Σιάτσου» 指圧.
Στην ελληνική πραγματικότητα ο «Ειδικός μεθόδου Τουινά» αποτελεί ένα από τα αναγνωρισμένα επαγγέλματα εναλλακτικών θεραπειών που αναφέρονται στην λίστα επαγγελμάτων του ΟΑΕΔ. Μια απόπειρα ερμηνείας του όρου «Τουινά» σύμφωνα με την ορολογία χειρισμών της φυσικοθεραπευτικής μάλαξης θα μπορούσε να είναι: «Ανάτριψη-Ζύμωμα». Αφού ολοκληρώσει την διάγνωση του πάσχοντα σύμφωνα με τις θεωρίες και αρχές της φυσιολογίας, της παθολογίας και της διάγνωσης της ΠΚΙ, ο «Ειδικός μεθόδου Τουινά» διαθέτει μια ποικιλία χειρισμών και τεχνικών μάλαξης, αρκετά διαφορετικών από την τυπική μάλαξη που ασκείται ευρέως, με τις οποίες προσπαθεί να επαναφέρει την ομοιόσταση στον οργανισμό καθιστώντας το Τουινά μια συναρπαστική μέθοδο. Μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με τα βοτανικά σκευάσματα εξωτερικής χρήσης «Dit Da Jow», αλλά και με αναπνευστικές και διατατικές σωματικές ασκήσεις «Dao Yin» 導引.
Με τις παραπάνω μεθόδους η ΠΚΙ βοηθά στην εναρμόνιση της κυκλοφορίας του τσι, του αίματος και των σωματικών υγρών με στόχο την επαναφορά της ομοιόστασης και την αποκατάσταση της υγείας. Παραδοσιακά εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε μωρά και μικρά παιδιά, ώστε να αποφεύγεται ο πόνος που προκαλεί η τρώση του δέρματος κατά τον βελονισμό, αλλά και την συνήθως έντονη γεύση που μπορεί να έχουν οι βοτανικές συνταγές εσωτερικής χρήσης.